Karate natjecanje

 

Što je važno da znate o natjecanju?

Natjecatelji se mogu natjecati u disciplini KATA ili borba (KUMITE).

Kate su demonstracije naučenih tehnika sklopljene u jednu cjelinu.

Borba (KUMITE) je natjecanje u borbama po karate pravilima, tj. simulacija borbe sa naglaskom na kontrolu izvedenih tehnika koje imaju potencijal ozljeđivanja ili onesposobljavanja protivnika. Naglasak je na činjenicu da je karate sportska borba beskontaktna karate vještina.

Što je potrebno za natjecanje u karateu?

Po zakonu o sportu RH, ako se član kluba želi natjecati, OBAVEZAN je liječnički pregled kod sportskog doktora. Liječnički pregled vrijedi 6 mjeseci od dana kada ste ga napravili. Potvrda mora biti poslana u digitalnom obliku treneru zbog uploada na stranice karate saveza. Potvrdu o liječničkom pregledu natjecatelji moraju imati sa sobom na natjecanju.

Za disciplinu kata je potreban isključivo kimono za karate (karate GI), crveni i plavi pojas.

Za disciplinu borbe (KUMITE) je potrebno znatno više opreme. Kimono za karate, crveni i plavi pojas, crvene i plave rukavice, štitnik za zube (guma za zube), štitnici za stopala i potkoljenicu u crvenoj i plavoj boji, spužvasta zaštita za tijelo, plastični štitnik za grudi za djevojke, štitnik za genitalije za dečke i na kraju za veće turnire će biti obavezna maska za uzrast ispod 14 godina.

Početnici naravno u početku koriste klupsku opremu ako postoji i s vremenom kompletiraju svoje setove opreme. Klupska oprema se dobije na korištenje prije borbe i vraća se u spremnik odmah poslije borbe.

Sve ostalo ćete saznati u hodu ili se informirajte kod trenera. Kupnju opreme dogovarajte s trenerom jer trener ima prava na popust u dućanu. Opremu možete pogledati na web adresi www.pride.hr. Sa ovom firmom klub dugo surađuje i njih preporučamo, ali Vam nitko ne brani da kupujete drugdje.

Poslijednja obavijest natjecateljske komisije o obaveznoj opremi na natjecanje 2022. godina –>LINK

Linkovi na sudačka pravila WKF od 1.1.2023.

Link na sudačka pravila u borbana od 1.1.2023. –> LINK HRVATSKI

Link na sudačka pravila u borbama od 1.1.2023. –> LINK ENGLESKI

Link na sudačka pravila u katama od 1.1.2023. –> LINK ENGLESKI

Dopune i izmjene pravila suđenja koja vrijede od 1.1.2023.