Povijest karatea u Hrvatskoj

U Zagrebu je 1957. godine osnovan Judo klub “Kata”. Kao i u većini europskih klubova tako i u Judo klubu “Kata” vježbao se je karate a čiji članovi su bili Berislav Jandrić,  Emin Topić, Žarko Modrić, Nikola Pečko itd. Korejski trener Trin Tan Tana  prvi je demonstrirao karate vještinu  u Hrvatskoj  1960. godine u dvorani Akademskog judo kluba “Mladost” u Zagrebu.

Prvi japanski instruktor koji je održao seminar u Hrvatskoj bio je Tetsui Murakami 1964. godine a za njime su sljedili Yoshinao Nanbu (1967.), Tatstuo Mochizuki (1969.), Hanshi Chojiro Tani (1969. i 1970.), Yashuhiro Suzuki (1971.), Satoru Hanai (1972.), Taijji Kasse (1973.) itd.

Krajem 1966. godine osnovan je Karate klub Lika koji je 1974. godine promjenio naziv u Karate klub Polet. Prvi hrvatski klubovi su se udružili u Karate odbor Hrvatske 1967. godine. Prvi predsjednik Karate odbora Hrvatske bio je Žarko Modrić.

Karate savez Hrvatske osnovan je 1970. godine a osnivačka skupština održana je u prostoriji Fakulteta za fizičku kulturu (sada Kineziološki fakultet) u Kačićevoj ulici u Zagrebu. Prvi predsjednik Karate saveza Hrvatske bio je Radomir Potrebić.

Karate savez Zagreba osnovan je 1972. godine a prvi predsjednik bio je Emin Topić.

Prva prvenstva Hrvatske i Jugoslavije održana su krajem šezdesetih godina u dvorani KUD “Kolo” na Trgu maršala Tita u Zagrebu.

Prvo momčadsko natjecanje u Hrvatskoj održano je 1971. godine u Ogulinu. Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske 1972. godine održano je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu i ŠD “Trešnjevka”. Kasnije, natjecanja su održavana u ŠD “Dom športova”.

Prvo juniorsko prvenstvo i prvo natjecanje žena u borbama održano je 1972. godine u dvorani Vojnog učilišta u Ilici u Zagrebu. Prvo natjecanje u katama održano je krajem sedamdesetih godina.

U Splitu je 1968.godine održano prvo međunarodno natjecanje “Kup Jadrana”. U sklopu natjecanja je održan i drugi europski međunarodni sudački seminar (EKU) na kojemu su za sudačka zvanja položili Berislav Jandrić, Emin Topić i Žarko Modrić. Gost natjecanja bio je predsjednik Europske karate unije (EKU) Jacques Delcourt.

Reprezentacija Hrvatske imala je svoj prvi nastup u Zagrebu 1972. godine protiv reprezentacije Austrije. Tijekom sedamdesetih boje Hrvatske i Jugoslavije branili su Jandrić, Jurjević, Mikulek, Vugrinčić, Matić, Donatović, Potrebić, Šafranić, Feitl, Kiseljak, Čelan, Smoljenović, Putnik itd. U susretu reprezentacija Francuske, europskih i svjetskih prvaka i Jugoslavije 1972. godine u Beogradu, jedinu pobjedu za Jugoslaviju izborio je Berislav Jandrić u borbi sa tadašnjim europskim prvakom Sauvin-om.

U Zagrebu je 1972. godine održan prvi republički sudački seminar na Fakultetu za fizičku kulturu a predavači su bili Berislav Jandrić i Radomir Potrebić.

Prvi momčadski prvaci Hrvatske bili su 1973. godine natjecatelji Karate kluba “Tempo”. Prvaci drugog momčadskog prvenstva Hrvatske održanog u Varaždinu 1974. godine bili su natjecatelji  Karate kluba “Polet”.

Prvi trenerski seminar održan je na Badiji 1975. godine u organizaciji Fakulteta za fizičku kulturu iz Zagreba a prvo antropološko mjerenje, mjerenje snage, izdržljivosti i brzine hrvatskih reprezentativaca provedeno je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu u Kačićevoj ulici 1974. godine.

Prvi nosioci DAN-ova, crnih pojaseva u Hrvatskoj bili su Berislav Jandrić i Žarko Modrić koji su kasnije dodijelili DAN-ove ostalim karatistima diljem Hrvatske.

Početkom sedamdesetih godina dolazi do podjele u Europskoj karate federaciji. Dio nacionalnih saveza formira All Europe Karate Federation u kojoj dominantnu ulogu zadržavaju japanski instruktori Nakajama, Kasse, Kanazava, Chirai, Enoeda i Abe.

Karate savez Jugoslavije isključen je 1972. godine iz Europske karate unije tako da su 1973. godine na kongresu Sveeuropske karate federacije (All Europe Karate Federation)  u Saarbrücken –u Berislav Jandrić i Jadranko Jurjević zastupali Karate savez Hrvatske i sudjelovali na međunarodnom trenerskom i sudačkom seminaru. Berislav Jandrić je sudio na europskom prvenstvu AEKF-a 1973. godine u Saarbrücken –u.

Karate savez Jugoslavije primljen je u članstvo EKU ponovno 1984. godine.

Od sredine sedamdesetih pa do kraja osamdesetih godina nastupili su crni dani za hrvatske karatiste. Dominantnu vlast u hrvatskom karateu imale su osobe koje su radile protiv interesa hrvatskog karatea, hrvatskih natjecatelja, sudaca i klubova. Formiran je i ilegalan savez. Osnivači ilegalnog saveza su bili disciplinski kažnjeni a neki su se prestali baviti karate sportom.

Početkom domovinskog rata 1991. godine formiran je krizni stožer u sastavu Berislav Jandrić, Branimir Kuleš, Želimir Feitl itd. Prvi predsjednik novoimenovanog Hrvatskog karate saveza bio je Branimir Kuleš a Berislav Jandrić bio je predsjednik Sudačke komisije.

Sljedila je borba za afirmaciju hrvatskog karatea u svijetu, jačanje hrvatske karate organizacije i izbacivanje iz te organizacije svih koji do 1991. nisu radili u interesu hrvatskog karatea.

Hrvatski karate savez primljen je u Europsku karate uniju 1992. godine u Nizozemskoj (Den Bosch) a u Svjetsku karate uniju (WKU) iste godine u Španjolskoj (Grenada).

U periodu od 1993. pa do 1995. godine Berislav Jandrić i Jadranko Jurjević na kongresima Europske karate unije (EKU) borili su se za ravnopravnost malih zemalja i protiv privatizacije unije od strane pojedinih europskih moćnika i zemalja.

Na Svjetskom kupu 1995. godine zbog incidenta kojega je izazvao Enver Idrizi i njegovi navijači Hrvatski karate savez je suspendiran na dvije godine.

Događaj su iskoristili pojedinci iz Hrvatskog karate saveza koji su u cilju vlastitog probitka za suspenziju optužili tadašnje dužnosnike Hrvatskog karate saveza doc.dr.sc. Berislava Jandrića i prof.dr. Branimira Kuleša  koji su proglašeni isključivim krivcima iako postoji službeni zapis o incidentu.

Na  Izbornoj skupštini Hrvatskog karate saveza krajem 1995. u Osijeku je izabrano novo vodstvo.

Od osamostaljenja Hrvatske, karate je računajući europska i svjetska prvenstva najtrofejniji hrvatski šport.

Hrvatski karate savez je na kongresu Europske karate federacije održane u Bremenu 2003. godine dobio organizaciju Seniorskog europskog prvenstva 2009. godine.

U Rijeci je 2004. godine održano Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo.

Na kongresu Europske karate federacije (EKF) na Tenerifima 2005. godine Stjepan Čelan izabran je za člana Izvršnog odbora (EKF Directing Committee – Executive Board).

2009. Stjepan Čelan postaje dopredsjednik EKF na EP u Zagrebu, kasnije postaje glavni tajnik EKF i član IO WKF-a.

Osobe koje su obnašale dužnost predsjednika

Dr.sc. Berislav Jandrić, predsjednik Karate komisije unutar Judo saveza Hrvatske, 1965. – 1967.

Žarko Modrić, predsjednik Karate odbora Hrvatske, 1967. – 1970.

Dipl. ing. Radomir Potrebić, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1970. – 1972.

Dr.sc. Berislav Jandrić, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1972. – 1974.

Dipl.oec. Nikola Smoljenović, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1974. – 1975.

Dr.sc. Berislav Jandrić, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1975. – 1981.

Ivan Jarnjak, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1981. – 1982.

Dipl.iur. Dušan Petrovski, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1982. – 1985.

Dr. Marijan Mlinarić, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1985. – 1987.

Dr. Nikola Matijević, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1987. – 1989.

Ilija Smoljenović, predsjednik Karate saveza Hrvatske, 1989. – 1991.

Prof.dr. Branimir Kuleš, predsjednik Hrvatskog karate saveza, 1991. – 1995.

Stjepan Čelan, predsjednik Hrvatskog karate saveza, 1995. – 2018.

Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza, 2018 –